ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ПІДТРИМКИ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ-2022

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (оцініть матеріал)
Loading...

Додаток до листа МОЗ України від

18.07.2022 № 25-04/7/23738/0/1-22//8059-зв

Прес-реліз

            ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ПІДТРИМКИ ГРУДНОГО ВИГОДОВУВАННЯ-2022

Щорічна світова акція під назвою «Всесвітній Тиждень підтримки грудного вигодовування» започаткована у 1992 році, коли була прийнята Інночентійська декларація про захист, заохочення та підтримку грудного вигодовування.

Щороку Всесвітній альянс за грудне вигодовування (WABA) проголошує початок кампанії, що має назву «Всесвітній Тиждень підтримки грудного вигодовування» та оголошує девіз Тижня. Девіз цьогорічного свята: «Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй». Акція проходить під егідою WABA – Міжнародного Союзу, що об’єднує організації та приватних осіб, які вірять у право матері на годування дитини грудьми і право дитини харчуватися материнським молоком. Ця організація присвячує свою роботу захисту, освіті і підтримці цих прав. WABA працює в тісному співробітництві з ЮНІСЕФ. Всесвітня акція «Тижня підтримки грудного вигодовування» була задумана як один із стратегічних методів популяризації та підтримки природного вигодовування дітей, для пожвавлення і відновлення, в умовах втраченої традиції – годувати діток грудьми. Різні організації, що підтримують традиційне природне грудне вигодовування проводять різні заходи для привернення уваги широкої громадськості до даної проблеми. Проводяться роз’яснювальні лекції для вагітних жінок, матерів-годувальниць, для персоналу пологових будинків та інших закладів охорони здоров’я та громадськості. За участю засобів масової інформації з’являються репортажі, замітки про користь і необхідність природного вигодовування.

В Україні підтримка грудного вигодовування була започаткована у 1995 році. З 2001 року розпочата сертифікація закладів охорони здоров’я на відповідність критеріям ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». З 2004 року в закладах системи охорони здоров’я України, де отримують медичну допомогу матері і діти, впроваджується Розширена Ініціатива ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини». Ключові компоненти Розширеної Ініціативи ВООЗ та ЮНІСЕФ «Лікарня, доброзичлива до дитини» із запровадженням підходів, доброзичливих до дитини, матері і всієї родини – є невід’ємною частиною правової та політичної бази України у сфері охорони материнства і дитинства.

З 01 по 07 серпня 2022 року одночасно з Всесвітнім Тижнем та на виконання наказу МОЗ України від 28.10.2011 № 715 «Про подальше впровадження Розширеної Ініціативи «Лікарня, доброзичлива до дитини», буде проведено Всеукраїнський тиждень підтримки грудного вигодовування під девізом: «Крок назустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй». У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН ухвалила Цілі Сталого Розвитку – показники майбутнього міжнародного розвитку, які діятимуть в період з 2015 по 2030 рік і нараховують 17 глобальних цілей задля подолання бідності, викорінення нерівності та несправедливості. З 2016 року WABA започаткувала 15-річний план по здійсненню цілей сталого розвитку шляхом пов’язування кожної з таких цілей з грудним вигодовуванням. Метою Всесвітнього Тижня-2022 є: – інформування населення про роль в зміцненні ланцюга підтримки грудного вигодовування; – закріплення грудного вигодовування як частини здорового харчування, продовольчої безпеки та скорочення нерівності; – взаємодія з окремими особами і організаціями по ланцюгу підтримки грудного вигодовування; стимулювання дій із зміцнення потенціалу учасників і систем для здійснення перетворень. Відповідно до плану заходів Всеукраїнського тижня підтримки грудного вигодовування: «Крок на зустріч грудному вигодовуванню. Навчайся та підтримуй» в Україні медичними працівниками за участі громадських організацій будуть проведені он-лайн круглі столи, виступи в ЗМІ та інші дистанційні заходи з метою підтримки грудного вигодування та популяризації здорового способу життя. Діючи разом, підтримаємо батьків та створимо умови для грудного вигодовування сьогодні і для майбутніх поколінь!                              

 



Вам буде цікаво...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.